Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro şiddet nedeniyle olağanüstü hal ilan etti
Ülkenin kuzeydoğusunda son bir haftadır devam eden şiddet olaylarında 80 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Cuma günü yaptığı açıklamada, Venezuela sınırında isyancı gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle ülkenin kuzeydoğusundaki kamu düzenini sağlamak amacıyla olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu.
Olağanüstü hal, Petro'ya 90 gün boyunca hızla sokağa çıkma yasağı, araç trafiğini kısıtlama veya kongre onayı gerektiren diğer önlemleri uygulama yetkisi veriyor.
Bu aynı zamanda Kolombiya'da 10 yılı aşkın süredir ilk kez bir başkanın olağanüstü hal uygulamasına başvurduğu anlamına da geliyor. Ancak bu yetkiler şiddetin meydana geldiği Catatumbo bölgesi için geçerli.
Geçtiğimiz hafta, Ulusal Kurtuluş Ordusu'na (ELN) bağlı isyancı gruplar ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne (FARC) bağlı militanlar arasındaki çatışmalar yoğunlaştı; 80 kişinin ölümü ve en az 36.000 kişinin evlerini terk etmesiyle sonuçlandı.
Petro'nun karşıtları, olağanüstü hal kararını “hukukun ihlali” olarak yorumluyor. Destekçileri ise karardan memnun. Bunu yaparak bölgenin daha iyi bir altyapıya, sağlık hizmetlerine ve eğitim sistemine sahip olacağını düşünüyorlar.
Tibu şehrinden Jaime Botero adlı bir aktivist ABD haber ajansı Associated Press'e (AP) “Neden burada silahlı gruplar var? Çünkü önceki hükümetler herhangi bir yatırım yapmamıştı. Bizi yoksulluk içinde bıraktılar” dedi.
Bu haftanın başlarında Petro, ELN ile barış görüşmelerini askıya aldı ve grubun 31 lideri için tutuklama emri çıkardı. Catatumbo'da baskın olan ELN, 2016'dan bu yana rakip FARC grubuna karşı zemin kaybediyor.
Mevcut çatışma komşu Venezuela'ya da yayılıyor ve bazı insanlar sığınma aramak için çitlerin üzerinden evlerinden kaçıyor.