BM Dünya Gıda Programı, Gazze’nin kuzeyine yardımlarını durdurdu
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, güvenli bir ortam sağlanana kadar kuzey Gazze’ye gıda yardımı sevkiyatını askıya aldığını duyurdu. Ajans, BM insani yardım konvoyunun açlık çeken insanlar tarafından saldırıya uğramasının ve yardımların bir kısmının yağmalanmasının nedenini açıkladı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), “koşullar güvenli dağıtıma izin verene kadar kuzey Gazze’ye gıda yardımı sevkiyatını askıya aldığını” duyurdu.
Roma örgütüne göre, “Gazze Şeridi’nin kuzeyine sevkiyatın durdurulması kararı hafife alınmadı. Bunun, oradaki durumun daha da kötüleşeceği ve giderek daha fazla insanın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geldiğini de biliyoruz. ” açlıktan ölmek.” Söylenmiştir.
Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait bir kamyona düzenlenen saldırı ve “eksiklik” nedeniyle üç hafta süreyle askıya alınan kuzeye gıda sevkiyatına Pazar günü yeniden başladığını duyurdu. işleyen bir insani sistem”. bildirim sistemi”.
Açıklamada, insani yardım konvoyunun Gazze Şehri’ne doğru yola çıktığı ancak açlıktan ölmek üzere olan kalabalık bir grubun bu kamyonlara saldırması nedeniyle konvoyun ilerlemekte zorlandığı ve şehre girerken ateş açıldığı belirtildi.
Ertesi gün, güneydeki Han Yunus ile Gazze’nin merkezindeki Deir el-Balah arasında WFP kamyonlarının yağmalandığı ve bir sürücünün dövüldüğü bildirildi.
Açıklamada, WFP’nin “Gazze’nin çaresiz nüfusuna acilen ulaşmaya kararlı olduğu” ancak “bundan yararlananlara temel gıda yardımının ulaştırılması için gerekli güvenliğin sağlanması gerektiği” belirtildi. Söylendi.
Basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor:
“WFP, teslimatları mümkün olan en kısa sürede sorumlu bir şekilde yeniden başlatmanın yollarını arayacaktır. Felaketi önlemek için Gazze’ye yönelik yardım akışının geniş çapta genişletilmesine acil ihtiyaç var. Bunu başarmak için, geçiş maliyetlerini azaltmak amacıyla Gazze’ye gıda akışının artırılması da gerekecek.” Gazze’nin kuzeyinde ise “Noktaların da açılması gerekiyor. Gazze pamuk ipliğine bağlı. Açlıktan muzdarip binlerce insan için kıtlığa giden yolu tersine çevirecek şekilde WFP’ye yetki verilmeli.”
WFP açıklamasında ayrıca, dün Gazze’de yaşanan insani felakete ilişkin üç BM kuruluşunun açıklamaları da yer alıyor.
Aralarında Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun da bulunduğu üç Birleşmiş Milletler kuruluşu Pazartesi günü bir bildiri yayınladı: “Savaştan dört aydan fazla bir süre sonra, Gazze’de yiyecek ve içme suyu inanılmaz derecede kıt ve hastalıklar yaygın. . “ve bu da akut yetersiz beslenmede artışa yol açtı.”
BM kuruluşları, gıda krizinin özellikle kuzeyde şiddetli olduğunu, Ocak ayında iki yaş altı her altı çocuktan birinin ciddi şekilde yetersiz beslendiğini ve “durumun bugün daha da ciddi olabileceğini” söyledi.