Güncel Haberler

Sık görülen nörolojik hastalıklar neler?

genişletmek

· Felç, beyin, beyin sapı veya beyincikteki bir bölgede kan akışının bozulması nedeniyle meydana gelir. Etkilenen bölgenin fonksiyon kaybına neden olduğundan belirtiler buna göre değişir. Dünya çapında her yıl 17 milyon kişi felç geçiriyor. İnme belirtileri ortaya çıktığında erken müdahale hayati önem taşır. Hastanın semptomlar başlar başlamaz en yakın hastaneye gitmesi durumunda uygun hastalara antikoagülan ilaçlar uygulanarak felç geri döndürülebilir.

· Alzheimer hastalığında unutkanlık, eşya kaybı, kelime bulmada zorluk gibi belirtiler görülür. Zamanla ilerleyici bir seyir göstererek hastanın günlük yaşamında ciddi sorunlara ve bağımsız yaşayamamasına neden olur.

· Parkinson hastalığında başlıca belirtiler titreme ve hareketlerde yavaşlamadır. Bu semptomlara vücut sertliği, yazı yazmada azalma, yürürken kol sallamada azalma, yüz ifadelerinde donukluk, ses tonunda azalma ve kabızlık eşlik eder. Hastalık ilerledikçe denge bozuklukları ve düşmeler sık ​​görülür.

· Migren ağrısı tek taraflı, zonklayıcı ve çok şiddetlidir. Ağrıya bulantı, kusma, ışık ve sesten kaynaklanan rahatsızlık gibi belirtiler de eşlik eder. Kronik migrene dönüşme risk faktörleri arasında stresli bir yaşam, aşırı ağrı kesici kullanımı, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve aşırı kafein tüketimi sayılabilir.

· Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin anormal aktivitesi nedeniyle ortaya çıkan ve nöbetlerle seyreden bir hastalıktır. Bu anormal aktivite, beynin hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak semptomlara neden olur. Epilepsi her yaşta herkeste görülebilir. Çocukluk çağında ve 65 yaş sonrasında daha sık görülür.

· Multipl skleroz (MS), miyelin adı verilen sinir hücrelerini çevreleyen kılıf ve sinirlerin hasar görmesi ile seyreden bir hastalıktır. MS'te görme kaybı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, uyuşukluk, idrara çıkma ve denge sorunları ortaya çıkabilir. En yaygın tür, saldırılara dönüşen türdür. Düzenli tedavi ve takip ile önleyici tedbirlerle ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak ataklar kontrol altında tutulabilir.

Bu hastalıkların risk faktörleri nelerdir?

Yaş ve genetik yatkınlık değiştiremediğimiz risk faktörleridir. Değiştirebileceğimiz risk faktörleri arasında felç ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, uyku apne sendromu gibi hastalıklar, uykusuzluk, obezite, aritmiler, sigara, alkol tüketimi ve hareketsiz bir yaşam tarzının yaşam tarzı. Aynı zamanda uykusuzluk, migren ve epilepsi için de tetikleyicidir.

Kendinizi korumak için ne yapmalısınız?

Genel olarak sağlıklı olmalıyız.

· Kronik hastalıklarımızın kontrol altında olması ve düzenli kontrollere gitmemiz gerekiyor.

· Akdeniz diyetini uygulamalı, kilo almamalı ve varsa fazla kilolardan kurtulmalıyız.

· Sigara ve alkol kullanıyorsak bırakmalıyız.

· Düzenli egzersiz yapmalı ve düzenli uyumalıyız.

· Stresi yönetmeyi öğrenmeliyiz.

· Bir hobi bulmalıyız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort