Güncel Haberler

Katil İsrail’in ABD ile yaptığı plan, Gazze’yi parçalama ve dünyadan koparmayı öngörüyor

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği katliamlarda 40 binden fazla Filistinli hayatını kaybederken, enkaz altında kalan 10 binden fazla insanın akıbetinin belirsiz kalması, İsrail'e koşulsuz desteği tüm dünyada tepkiyle karşılanan ABD yönetimi üzerindeki baskıyı artırıyor. dünya.

Kasım ayında başkanlık seçimlerinin yapılacağı ABD'de Demokrat Parti tabanının Gazze'deki katliamın devam etmesine olanak sağlayan silahlanmayı destekleme yönündeki tepkileri yoğunlaştı.

İktidarını sürdürmek için çıkmaza girmekle suçlanan Netanyahu yönetimi, kalıcı ateşkes, insani yardım akışı, esir değişimi gibi konularda müzakereleri ilerletmek yerine saldırıları artırmaya devam etti.

Joe Biden yönetimi, başkanlık seçimleri öncesinde iç ve dış kamuoyunu sakinleştirmek için bazı girişimlerde bulundu ve Gazze'ye yönelik bir plan sundu.

Mayıs ayının sonunda Biden, İsrail'in üç aşamalı yeni bir ateşkes teklifi sunduğunu duyurdu.

Birkaç saat içinde Hamas, Biden'ın “kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimi” önerilerine olumlu yaklaştı.

Biden planı İsrail'in sunduğunu iddia etse de Netanyahu önerilerin arkasında olduğunu güçlü bir şekilde ifade etmekten her zaman kaçındı.

Ancak ABD yönetimi planı İsrail'in teklif edip kabul ettiği, Hamas'ın da kabul etmesi gerektiği söylemine başvurdu.

Bu nedenle ABD yönetimi, uluslararası toplumda Netanyahu yönetiminin barış, Hamas'ın ise çıkmaz istediği imajını oluşturmaya çalıştı.

Netanyahu yeni koşullar getirdi

Netanyahu, 3 Haziran'da yaptığı konuşmada Biden'ın öne sürdüğü önerilerde boşluklar olduğunu söyledi.

Dolayısıyla tekliflerin aslında Netanyahu'ya değil Biden yönetimine ait olduğu ortaya çıktı.

Netanyahu müzakereler için yeni koşullar önerdiğinde bunların radikal değişiklikler olduğu, küçük boşlukları doldurmadığı ortaya çıktı.

Yeni şartların başlıcaları, Gazze'nin İsrail askeri işgali altına girecek Netzarim Koridoru tarafından ikiye ayrılması ve Philadelphia Koridoru işgal altında tutulurken Gazze Şeridi'nin Mısır sınırından ayrılmasıdır.

Netanyahu ayrıca Gazze'ye her an saldırma özgürlüğü çağrısında bulunuyor ve İsrail ordusunun “anlaşmanın olası ihlali” durumunda Gazze'yi istediği gibi vurabilmesini istiyor.

Netanyahu seçimlerde ABD yönetiminden destek aldı

Netanyahu, şartlarında ısrar ederek, başkanlık seçimleri öncesinde İsrail lobisinin ve Yahudi seçmenlerin desteğine olan ihtiyacı giderek artan ABD yönetimine baskı yapmaya devam etti.

Mayıs ayında açıklanan ve muhtemelen Netanyahu'nun başlangıçta kabul ettiği önerilerden geri adım atma işaretleri veren ABD yönetimi, 15 ve 16 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha'da Hamas'ın da katıldığı görüşmelere yeni bir paketle geldi. katılmamak.

Katar ve Mısır'dan arabuluculuk yetkilileri, Mossad ve CIA heyetlerinin katıldığı toplantıda Amerikan tarafı, Netanyahu'nun istediği şartları sunarak Hamas'tan bunları kabul etmesini istedi.

Ardından İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 19 Ağustos'ta Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında Netanyahu yönetiminin esir değişimi ve ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklayarak Hamas'a anlaşmayı onaylama çağrısında bulundu.

Blinken, İsrail'in kabul ettiğini söylediği önerilere ilişkin detay vermekten kaçınırken, İsrail basınına ve Batı basınına sızan bilgiler Netanyahu'nun şartlarının esas alındığını gösteriyordu.

Başkanlık yarışından çekilen ancak partisinin kampanyasını destekleyen Biden, Netanyahu'nun baskısıyla May'in önerilerinde yapılan değişiklikleri görmezden geldi ve uzlaşmazlıktan Hamas'ı sorumlu tuttu.

Ancak Hamas, Biden'ın Mayıs ayı önerilerine bağlı olduğunu ve bunların uygulanması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini yinelemeye devam ediyor.

Netanyahu'nun şartları Gazze'nin işgalinin devam edeceği anlamına geliyor

Gazze'de kalıcı ateşkes fikrini hiçbir zaman kabul etmeyen Netanyahu'nun koşulları, Gazze halkına yönelik saldırıların sonsuza kadar süreceği anlamına geliyor.

İsrail Başbakanı, yaklaşık 360 kilometrekarelik yerleşim alanını ikiye bölerek Gazze'yi ikiye bölen Netzarim koridorunun İsrail ordusunun işgali altında kalmasını sağlamayı planlıyor.

Gazze'nin toprak bütünlüğünü tahrip eden Netzarim Koridoru, Gazze'nin kuzeyi ile güneyi arasındaki bağlantıyı kesecek.

Ateşkes olsa bile İsrail ordusunun işgali devam ettiği için güneyden gelenlerin kuzeye, kuzeyden gelenlerin de güneye geçmesi mümkün olmayacaktı.

Böylece Gazze ve Batı Şeria olmak üzere iki parçaya ayrılan Filistin toprakları üç parçaya dönüşecek.

Gazze birbirinden ve dünyadan kopacak

ABD'nin desteğini aldığı anlaşılan ateşkes için Netanyahu'nun öne sürdüğü bir diğer şart ise Gazze Şeridi'ndeki Philadelphia koridoru ve Mısır sınırının İsrail ordusunun kontrolünde kalması.

2007 yılından bu yana İsrail'in hava, kara ve deniz ablukası altında olan Gazze, İsrail dışında dış dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Philadelphia koridorunda yer alan Refah sınır kapısıdır.

İsrail ordusunun Philadelphia koridorunda işgalinin devam etmesi, Refah sınır kapısı sayesinde en azından bir nebze de olsa “nefes alabilen” Gazze'nin boğulması ve dış dünyayla bağlantısının tamamen kopması anlamına geliyor.

Bu koridorun işgal edilmesi İsrail'in Gazze'ye yardım girmesini engellemesini kolaylaştıracaktır.

Philadelphia'nın işgali, yıkılan Gazze'nin yeniden inşası sürecini zorlaştıracak. Çünkü İsrail bölgeye giren malzemelerin kontrolünü kendi eline ve inisiyatifine alacak.

Kısacası Netanyahu'nun şartlarına göre Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin kaderi İsrail'in eline bırakılacak.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün Katar'da İsrail ordusunun Philadelphia ve Netzarim koridorları da dahil olmak üzere Gazze'de uzun süreli varlığına karşı olduğunu söylemesine rağmen işgalin sona ereceğine dair hiçbir garanti vermedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş