İmamoğlu'nun canlı yayında “Şam” açıklaması: “İBB olarak müdahale edebiliriz! Plaka saçmalığını bir kenara bırakalım”
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesi ve başkent Şam'ın muhalif gruplar tarafından ele geçirilmesi de Türkiye'nin kontrolünde. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Suriye'de yeni dönem için “anahtar ülke biz olmalıyız” derken, “Ama şu ana kadar olamadık” sözleriyle de eleştirdi. “Zafer bağırır gibi bağırıyorlar. 82, 83 plakalarını yazıyorlar.” Suriyelilerin ülkeye dönüşüyle ilgili olarak Şam ve Halep'in muhalif gruplar tarafından ele geçirildiğine değinen İmamoğlu, şöyle konuştu: “Belediyelere de Suriyelilerin ülkelerine dönme izni verilmeli.” mesajını verdi.
“BU BİZİM TEMEL DEĞERLERİMİZDE YOK”
Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Her konunun kendi hassasiyeti vardır. Bu ülkede Şam'daki Emevi Camii'ne gitmek konuşuldu. Bu bizim kurucu değerlerimiz arasında yok” dedi ve ekledi:
“Mustafa Kemal Atatürk ne dedi? Onun en önemli adımlarından biri modern süreci kullanarak İran, Irak ve Suriye ile iyi bir süreç kurmaktır.”
“EN BÜYÜK BEDELİ TÜRKİYE ÖDEDİ”
Küçükkaya: “Geldiğimiz nokta iktidar açısından başarı sayılabilir mi?” İmamoğlu soruyu şöyle yanıtladı:
“Kilit ülke olmamız lazım ama şu ana kadar olamadık. Tüm güçlerin yapısına baktığınızda Türkiye farklı bir konumda. Türkiye daha önceki çatışmalardan bu yana en büyük bedeli ödedi!”
Esad dönemi bitti! Suriye'deki yeni dönemin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
“İBB OLARAK SURİYE'DE ŞEHİRLERİ GELİŞTİREBİLİRİZ”
Suriyelilerin dönüşüne ilişkin İmamoğlu, “Bizim kanaatimizce İstanbul'da 2 milyondan fazla Suriyeli var” dedi:
- Suriyelilerin geri dönmesi için elimizden geleni yapmalıyız! Kilit ülke olabilmek için sağlam bir duruş sergilememiz gerekiyor. Geçmişteki hataları açıkça görüyorum. Heyecanlanmayalim, zafer duygusu yok. Belediyelerin de Suriyelilerin ülkelerine dönüşü konusunda yetki alması gerekiyor. Suriye'ye müdahale edebiliriz. İBB olarak şehirleri geliştirebiliriz. Türkiye Belediyeler Birliği olarak sorumluluk almalıyız.
“BU LİSANS NUMARASINI BIRAKIN”
- Suriye'deki yeni bağlam hayati bir konudur. Hayır, bu plaka saçmalığını bir kenara bırakın. Zafer çığlıkları atıyormuşçasına bağırışlar duyuluyor. Plakalarda 82, 83 yazıyor ama bölgede olmanın bazı şartları var. Suriye'de yaşanan olaylar, Kaddafi'nin Libya'da, Saddam'ın Irak'ta yaşadığı süreçlerden farklı değil. İç çatışma, otoriter zihnin oluştuğu sürecin sentezidir.
“SURİYE'DE DEMOKRATİK CUMHURİYETİN KURULMASI İÇİN MASADA OLMALIYIZ”
- Suriye'de etnik ve dini grupların güvence altına alındığı demokratik bir cumhuriyetin kurulması için masada olmalıyız. Bu ayrımcı bakış açısının Türkiye'ye değil, İsrail'e faydası var.