Güncel Haberler

ABD'den sonra Türkiye'de de Apple'a “Siri” davası! Yurt içinde 95 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti… “Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edebilirsiniz”

ABD'li teknoloji şirketlerinden Apple, “Siri” sesli asistan teknolojisinin kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla ABD'de açılan toplu davada 95 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Şirketin telefonunu kullanan 52 yıllık tecrübeye sahip, evli ve 2 çocuk babası Avukat Senih Özay, avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla “Türklerin de hak, temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu” gerekçesiyle dava açtı. Özgürlükler ve özel hayat hakkı”. Avukatı Murat Fatih Ülkü, 13 Ocak'ta konuyu Tahkim Kurulu'na taşıdı. Konak tüketicileri için hukuki sürecin ilk adımı olarak.

“AMERİKA'DA GİBİ TÜRKİYE'DE SORUMLU OLMALI”

Davanın reddedilme nedenini açıklayan Senih Özay, şunları söyledi: “Amerikan mahkemesi, Siri'nin reklamlardaki konuşmaları yakalayabileceğine, saklayabileceğine ve kullanabileceğine veya satabileceğine inananların açtığı davada tazminata hükmetti. 95 milyon dolar değerinde bir protokol oluşturdu. 52 yıldır avukatlık yapıyorum, görüşmelerimin dinlenmesi ve hukuka aykırı eylemlerde bulunulması ihtimali var.” “Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de bunların hesabı sorulmalı” dedi.

1a

“BU SÜREÇ BELİRLİ BİR AŞAMAYA ULAŞTI”

Senih Özay'ın avukatı Murat Fatih Ülkü, şunları söyledi: “Siri uygulamasını taşıyan telefonların sahibi olan firma, uygulamanın inaktif bir uygulama olması dışında sadece 'Hey Siri' tetikleyicisi aktif hale geldiğinde aktif hale geldiğini iddia etti. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde “Hey Siri” kelimesini algılamak gerekiyor. Bu dava sırasında Apple, bu dinlemenin ABD'deki ön duruşmada gerçekleştirildiğini zımnen itiraf etmişti. Siri uygulamasına sahip telefonların sahibi olan şirket, davada dava açan kullanıcılara belirli bir miktar manevi tazminat ödemeyi kabul etmişti. Amerika Birleşik Devletleri'ne 95 milyon dolarlık bir fon ayırarak, en az Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları kadar değerli olan mahremiyet ilkesine saygı göstererek, hukuken sorumlu tutulması gerektiğini düşündük. Biz de bu başvuruyu yaptık dedi.

AA-20250103-36656190-36656188-APPLE_VE_SIRI

“Anayasa Mahkemesine Teslim Edilebilir”

Murat Fatih Ülkü, “Müvekkilim Senih Özay adına ikamet ettiği ilçe olan Konak Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuruda bulunduk ve manevi tazminat talebinde bulunduk. Kişinin telefonu izni olmadan ele geçirildi. Şimdi heyet olumlu ya da olumsuz karar verdi.” “Olumsuz karar verirse alırız, olumlu karar verirse de firma muhtemelen konuyu tüketici mahkemesine taşıyacaktır. Bu durumlarda bizim açımızdan hukuki süreç de yargıya taşınabilir. Anayasa Mahkemesi'' dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Uygulamanın öncü olduğunu düşündüklerini belirten Ülkü, şöyle konuştu: “Bu şirketlerin ülkemizdeki vatandaşların en az Amerikan vatandaşları kadar değerli olduğunun ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki tüm vatandaşların iletişime geçebileceği haklara sahip olduğunun bilincinde olmalarını istiyoruz. kendi bölgelerindeki tüketici hakem heyetine başvurabilir ve telefonlarında 'Siri'yi kullanabilirler.” “Eğer bir uygulama varsa, bu iddiaların bu kadar büyümesi halinde manevi tazminat isteyebileceklerini, şirketin Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de bu davanın hukuki sorumluluğunu verecek bir model geliştireceğini düşünüyoruz.”

3a

(DHA)Bu içerik Enes Çırtlık tarafından yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu