Güncel Haberler

Bakan Bolat emlakçıları uyardı | Genel haberler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren gayrimenkul sektöründe geçerli olacak “doğrulanmış reklam” yönetmeliği kapsamında verilen iznin sadece ilan için geçerli olacağını belirterek, şunları söyledi: “Yetki, tapu senedini karşılamayacaktır. veya emlak şirketinin gayrimenkulle ilgili başka herhangi bir tasarrufu.” dedi.

Tüketici haklarının korunması, vatandaşların sahte reklamlar yoluyla uğradığı fiyat manipülasyonlarının önlenmesi ve gayrimenkul ticaretinde kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından reklam platformlarında uygulamaya konulacak “doğrulanmış reklam” düzenlemesi gerçek anlamda yürürlüğe giriyor. emlak sektörü 15 Eylül'den itibaren başlıyor.

Yönetmelik kapsamında Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik liste doğrulama sistemi (EIDS) bu tarihte devreye girecek ve yıl başından itibaren gayrimenkul ticaretinde zorunlu olacak.

Bu nedenle platformlarda emlak ilanları mülk sahibi, onun birinci ve ikinci derece yakınları veya eşi veya mülk sahibinin yetkilendirdiği emlak şirketi tarafından verilebilir.

Sistem ile gayrimenkul sahibi, e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gayrimenkul faaliyetine yetki verecek ve bu ekrandan ilan kapsamındaki gayrimenkulü, hangi gayrimenkul faaliyetini gerçekleştirdiğini belirleyerek işlemi tamamlayabilecektir. yetkilendirmek istiyor ve süresini.

“SATIŞ VE KİRALAMA ARACILIK SÖZLEŞMELERİ”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden günler önce AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Vatandaşların verilen yetkinin kapsamı konusunda endişeye kapılmaması gerektiğini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımızın emlak şirketine verdiği yetki, yalnızca ilanın bu şirket tarafından yayınlanmasıyla bağlantılıdır. Yetki, noter tasdikli işlemleri kapsamayacaktır. veya emlak şirketinin mülkle ilgili başka herhangi bir tasarrufu.” dedi.

Bolat, hem vatandaşların hem de emlakçıların dikkat etmesi gereken konularla ilgili şunları söyledi:

“EIDS aracılığıyla verilecek ilan yetkisi, gayrimenkul işletmelerinin Yönetmelik uyarınca hazırlaması gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. İşletmelerin yetki sözleşmeleri, mülk sunum belgeleri, aracılık sözleşmeleri gibi belgeleri hazırlamakla yükümlü olmaları devam ediyor. Öte yandan emlak şirketleri de sistemin devreye girmesiyle gayrimenkul alım satımı yapabilecek.” Bakanlığımızdan alınması gereken gayrimenkul ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak şirketleri tarafından ilan yayınlanmayacaktır. Bu nedenle halihazırda izin belgesi olmadan faaliyet gösteren emlak işletmelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına acilen izin belgesi almaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

BAŞVURULAR 1 OCAK'TA TAMAMLANACAK

EIDS yetki doğrulama başvurusunda 15 Eylül-31 Aralık 2024 arasındaki sürenin geçiş dönemi olarak öngörüldüğünü vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Bu süreçte doğrulama olmadan reklam verilmesi mümkün olacak ancak doğrulanmış reklamların EIDS tarafından doğrulandığını gösteren bir logo.” dedi.

Bolat, yetki doğrulaması yapılmadan herhangi bir duyuru yapılmaması için uygulamanın 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen aktif hale getirileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Söz konusu sistemin devreye alınması, reklam platformlarında yanlış ve yanıltıcı reklam verilmesinin ve bu reklamlardan kaynaklanan spekülatif fiyat artışlarının önlenmesine, izinsiz ve kayıt dışı gayrimenkul faaliyetlerinin önlenmesine, tüketici şikayetlerinin azalmasına ve adil, rekabetçi bir pazarın oluşmasına katkı sağlayacaktır. ve sektördeki istikrarlı pazar yapısı.” teslim edeceğini tahmin ediyoruz


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş