Çocuklarda astım düzenli olarak takip edilmeli
Çocuklarda astıma genellikle ev tozu, polen, köpek ve kedi gibi alerjenler, viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi faktörler neden olur. İzmir'deki Medicana International Hastanesi'nde Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, çocukluk çağında astımın iyi tedavi edilmesi ve akciğer hasarının önlenmesi durumunda hastalığın ileri yaşlarda da devam etme ihtimalinin azalacağını söyledi.
Astımın alerjenler, soğuk hava, sigara dumanı, kuvvetli kokular, hava kirliliği, kimyasallar ve egzersiz gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabileceğini belirten Sözmen, şöyle konuştu: “Astımlı çocuklar aralıklı öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, hırıltı gibi şikayetlerden şikayetçidir. ve göğüste sıkışma hissi de var. Belirtiler devam ediyorsa, herhangi bir iyileşme göstermiyorsa veya giderek kötüleşiyorsa, şikayetleri aniden şiddetlendiğinde başka hastalıklar da düşünülmelidir. Tedavisi dikkatli” dedi.
prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, alerjik astımın tedavisinde eğitim, korunma, farmakolojik tedavi ve gerekiyorsa immünoterapinin önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Eğitim, hastalığın doğası ve çocukların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi vermeyi içerir. Viral enfeksiyonlar astımı tetikleyebildiğinden grip aşısı, el hijyeni ve kalabalık ortamlardan uzak durulması önemlidir. “Ayrıca kapalı mekanlarda sigara içilmemeli ve parfüm gibi kimyasallardan uzak durulmalıdır” dedi. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçların hastalığı ortadan kaldırmadığını belirten Sözmen, yanlış ilaç kullanımının tedaviyi etkisiz hale getirdiğini, ailelerin bu konuda iyi eğitilmesi gerektiğini kaydetti.
Sözmen, çocukları başta astım olmak üzere alerji hastası olan ebeveynlerin “dışarı çıkma, koşma, spor yapma” gibi yasaklarla çocuklarının hastalanmasını engellemeye çalıştıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Astım kontrol altında olduğu sürece biz doktorlar istiyoruz. Çünkü spor akciğer kapasitesini arttırır ve çocuklarımızı obeziteden korur. Maalesef astımlı bir hastada obezite astım krizi geçirme olasılığını artırır ve astımın kontrol altına alınmasını zorlaştırabilir. kayak gibi aşırı soğuğa maruz kalma durumlarında ya da derin dalış gibi sporlarda ancak astım genel olarak sporu kısıtlayan bir hastalık değildir.”