Güncel Haberler

Doç. Dr. Akyıldız: Hepatit taşıyıcıları durumlarını genellikle tesadüfen öğreniyor.

genişletmek

KAYNAKben

Acıbadem Adana Doç. Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dr. Özay Akyıldız, bulaşıcı bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen karaciğer enfeksiyonlarına “viral hepatit” denildiğini belirterek, bu hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdi. Viral hepatitlerin siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayan Akyıldız, şöyle konuştu: “Hepatit virüslerinin bir kısmından hijyen kurallarına uyarak, bir kısmından ise aşı ile korunmak artık mümkün hale geldi. Hepatit virüsü dünya genelinde yaygın.” Her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan bir halk sağlığı sorunu olduğunun altını çizen Dr. Akyıldız, şöyle konuştu: “Viral hepatitler siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açarak ölüme neden olabiliyor. “Ülkemizde kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri vakalarının yarıdan fazlası viral hepatit nedeniyle gelişiyor” dedi.

Hepatite neden olan 5 virüs tipinin A, B, C, D ve E olarak sınıflandırıldığını belirten Doç. Dr. Akyıldız, hepatit A virüsü (HAV) ve hepatit E virüsünün (HEV) dışkı yoluyla bulaştığını ifade etti. Akyıldız, HAV'ın kronik bir taşıyıcılık durumu olmadığını, HEV'in sadece akut hepatite neden olduğuna inanıldığını belirterek, ağızdan yani dışkı, su ve gıda yoluyla bulaştığını belirtti. Yaşam hijyeni, el yıkama ve gıda hijyenine dikkat edilmesiyle bu virüslerin bulaşmasının önlenebileceğini ekledi.

Doç. Virüsü taşıyan kişiyle korunmasız cinsel ilişki.” “Hem akut hem de kronik hepatite neden olabiliyor” dedi.

“Aşılama programı yüzde 90 başarı ile devam ediyor”

HBV enfeksiyonunun aşıyla önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Akyıldız, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı, 1998 yılından bu yana HBV aşısını çocukluk çağı aşılama programına dahil ediyor ve bu programı yüzde 90'ın üzerinde başarı oranıyla sürdürüyor. Riskli bölgelere seyahat edecek ve bağışıklığı olmayan kişilere HAV aşısı öneriliyor” dedi.

Doç. HBV veya HCV hepatitinin yaklaşık 30 yıldır tedavi edilebildiğini belirtti. Akyıldız, “Kronik HBV tedavisinde farklı sayıda tedaviler mevcut ve hastalar günde 1 tablet kullanıyor. Günümüzde HCV tedavisindeki yeni yöntemlerle hastaların neredeyse tamamına yakını 2-3 ay gibi kısa bir sürede iyileşebilmektedir. “Ülkemizde Hepatit B ve C hastaları dünya standartlarında tedavi görme imkanına kavuştu” dedi.
Ayrıca HCV ve HBV enfeksiyonu olan hastaların önemli bir kısmına tanı konulamadığına dikkat çeken Akyıldız, şöyle konuştu: “Taşıyıcılar rutin kontrol veya kan tahlili ile bu durumlarını tesadüfen öğrenebilirler. Bu hastaların teşhis edilip tedavi görmelerinin sağlanması için toplumsal farkındalığın artırılmasına ihtiyaç var” dedi.

Amaç bulaşmayı durdurmak ve herkesin tedaviye erişimini sağlamaktır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hepatit Derneği'nin (DHB) kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Doç. Dr. Akyıldız ayrıca toplumu bilgilendirerek, koruyucu önlemlere dikkat çekerek ve tedavi yöntemleri konusunda bilgilendirerek viral hepatitleri gelecekte insanlığı tehdit eden hastalıklar listesinden çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom