Güncel Haberler

KKB Şahin Genel Müdürü: 2025 bankacılık sektörü için daha iyi olacak

class = “medyanet-inline-adv”>

KKB Genel Müdürü Gökhan Şahin, sektörün 2024 yılını değerlendirerek 2025 öngörülerini AA muhabirine paylaştı.

Kredi Kayıt Memurluğu'nun kurulduğu günden bu yana Türkiye'de hem finans hem de reel sektöre katma değerli hizmetler sunduğunu belirten Şahin, kurumun gelişim süreci ve yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Şahin, enstitünün finansal sistemdeki kişi ve kurumların kredilerine dokunan tüm bilgileri içerdiğini belirterek, bir bankanın diğer bankalara kredi başvurusunda bulunan müşterilerinin geçmiş finansal performanslarını görmesinin 'faaliyetin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu' söyledi. . sektöre güveniyoruz.

Kredi Kayıt Ofisi'nin bu misyonu sayesinde finans sektörünün merkezinde konumlandığını vurgulayan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

class = “medyanet-inline-adv”>

“Kurum olarak ofis operasyonlarımız kapsamında günde yaklaşık 20 milyon, yılda ise 7,3 milyar sorguya yanıt veriyoruz. Gelecek yıl bu sayının yıllık 8 milyarı aşmasını bekliyoruz. Bu büyüklükte bir günlük işlem hacmi, hem süreklilik ve yüksek düzeyde güvenlik Bu nedenle, “Aldığımız verileri saklarken ve paylaşırken çok sıkı bilgi güvenliği standartları uyguluyoruz.”

“BİLGİ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI VE KORUNMASI ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNDEDİR”

Veri güvenliğinin KKB için kritik konulardan biri olduğunu ve bu bağlamda BDDK düzenlemelerine tabi olduklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: “Bu düzenlemelerin ve diğer kanunların etkin işleyişinin sağlanması için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Kredi piyasaları finansal piyasaların istikrarının vazgeçilmez şartıdır KKB olarak “Teknoloji ve yeniliği ön planda tutarak kredi piyasalarının verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla 30 yıldır sektöre kesintisiz hizmet veriyoruz. merkez. ” dedi.

Şahin, son bir yılda makroekonomik gelişmelere bağlı olarak hem kredi hem de mevduat tarafında sektörün davranışlarında değişiklikler yaşandığını kaydederek, şöyle devam etti:

class = “medyanet-inline-adv”>

“Finans dünyası açısından zor bir dönemi geride bıraktığımıza inanıyorum. Bankacılık sektörümüz açısından da daha iyi bir yıl olacağını öngörüyorum. Bankacılık sektörümüz güçlü bir sermaye yapısına sahip ve Türk bankacılık ve finans sektörü de değişime hızla ayak uyduruyor. Ayrıca finans sektörümüzün gücü, değişime hızlı uyum sağlamasıdır. “Finans sektörü hem insan kaynağı hem de teknolojik becerileriyle maruz kalabileceği riskleri yönetebilme yeteneğine sahiptir”.

“KKB, GELİŞTİRİLEN ÜRÜN VE HİZMETLERLE 30 YILDIR SOSYAL HİZMETTE OLDU”

KKB'nin geliştirip sunduğu tüm ürün ve hizmetlerin toplumsal fayda sağladığını, bu bakış açısı ve teknolojik değişimler ışığında paylaşım ekonomisine yeni katkılar sağlamak için kendilerini geliştirdiklerini vurgulayan Şahin, bu bağlamda gelişen önemli işbirliklerine imza attıklarını söyledi. 2024 yılında birçok yeni ürün ve projeyle karşınızdayız.

class = “medyanet-inline-adv”>

Şahin, şunları söyledi: “Kredi bürosu olarak hem dünyada hem de ülkemizde günümüzün en önemli teknolojik araçlarından biri olan yapay zeka (AI) ile neler yapabileceğimizi araştırdık ve kurumumuzun yapay zeka stratejisini belirlemeye karar verdik. Bu süreçte TÜBİTAK ile yollarımız kesişti ve yapay zekanın finans sektöründe kullanımı konusunda da yakından bilgilendirildik. Yabancı kaynakları nedeniyle finansal sistem üzerinde yüksek maliyet yükü oluşturan bilgi teknolojileri ile ilgili olarak önümüzdeki dönemde bilgi güvenliği, yapay zeka ve bulut teknolojileri gibi birçok sektörün ihtiyaçlarını karşılamak üzere “Yerli ve yerli” hayata geçirme planlarımız var. ulusal projeler dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI BİR KARDEŞ FİNDEKS'E GELİYOR”

Onuncu yılına ulaşan Findeks cephesinde ise hem bireylere hem de reel sektöre fayda sağladıkları bir yılı geride bıraktıklarını söyleyen Gökhan Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Findeks ile kullanıcıların doğrudan iletişime geçmesini sağlayacak bir finansal yönetim aracı olma yönündeki çalışmalarımızı tamamladık. Bu süre zarfında toplam 150 milyon rapora ulaştık. Sürdürülebilirlik alanında da yoğun bir şekilde çalıştık. Bu bağlamda yeni bir platform geliştirdik. Şirketlerin sürdürülebilirlik endekslerini finansal sisteme sunacağız ve yakın zamanda açıklamayı planlıyoruz” diyerek sürdürülebilirlik endeksini talep edebilecek ve öğrenebilecekler. Bu endeks kurumların şu anda sürdürülebilirlik yolculuklarında nerede olduklarını gösterecek.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle finansal sistemin sürdürülebilirlik ihtiyaçlarına cevap verdiklerini anlatan Şahin, bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İçerdiği bilişim altyapısı ve sunucular itibarıyla KKB'nin enerjiyi en çok kullandığı alanın Anadolu Veri Merkezi olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu: “Anadolu Veri Merkezi'nde bu enerji ihtiyacını karşılamak için tamamen yeşil enerji kullanımına geçiyoruz. Bu kapsamda enerji dağıtım şirketimiz tarafından bize sağlanan enerjinin yüzde 100'ünü “Yüzde 100 yeşil enerji olduğumuzu teyit eden sertifikasyon sürecimiz de tamamladık.”

Şahin, finansal sistemin ortak ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirdiğini ve farklı bankaların defalarca talep ettiği belge fazlalığını ortadan kaldırmak için Dijital Belge Merkezi ürününü geliştirdiğini söyledi.

Genel Müdür Şahin şunları söyledi: “Bütün bunların yanı sıra 2024 yılında Anadolu'daki veri merkezimizde araştırma geliştirme faaliyetlerimize ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Bu nedenle tüm faaliyetlerimizi başarı öyküleri yaratma motivasyonuyla yürütüyoruz. Bunu gelecek nesillere anlatabiliriz.” dedi.

KKB olarak tarımın sürdürülebilirliği konusunda üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiklerini belirten Şahin, şöyle konuştu: “Bankaların çiftçiye kredilendirilmesi sürecinde bir değerlendirme aracı olarak geliştirdiğimiz TARDES, tarım sektörünün çok önemli finansman ihtiyacını karşılıyor. Sektörde faaliyet gösteren bankaları ve müşteri gruplarını daha iyi anlamak ve anlatmak için buradayız.” “Tarımsal araştırmaları büyük bir kararlılıkla yürütüyoruz.” Bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

KKB'nin uluslararası işbirliklerine de imza attığını vurgulayan Şahin, Avrupa ve Avrasya kredi büroları birliklerine üye olduklarını söyledi.

Şahin, şunları söyledi: “Yurtdışındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz ve buradaki mevcut durumun kurumumuza nasıl uyarlanabileceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca bu konuda Yeni Bir Azerbaycan ile yaptığımız işbirliğinin ardından yenilikçi çalışmalarımızı uluslararası platformlarda paylaşıyoruz. Talep geldi. Özbekistan'dan da geldik.' “İşbirliği talebi aldık.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu