Güncel Haberler

Konsey “siber vatanı” koruma stratejisini belirleyecek

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı “Siber Güvenlik Tasarısı”ndan derlenen bilgilere göre siber güvenlik, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olacak.

Temel amaç, kritik altyapı ve bilgi sistemlerini korumak ve güvenli bir siber alan yaratmak olacaktır.

Siber güvenliğin sağlanması çalışmalarında öncelikle yerli ve yerli ürünler tercih edilecek.

Siber güvenlik alanında MGK'ya benzer yapıda, Cumhurbaşkanı başkanlığında “Siber Güvenlik Kurulu” oluşturulacak.

Konseyde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Başkanı yer alacak. Savunma Sanayii ve Siber Güvenlik Başkanı.

Başkanın müdahale etmediği durumlarda Konseye Başkan Yardımcısı başkanlık eder.

Siber Güvenlik Kurulu, siber güvenlik politikaları, stratejileri, eylem planları ve diğer düzenleyici eylemlere ilişkin kararlar alacak.

Konsey ayrıca siber güvenlik teşvikleri için öncelikli alanları belirleyecek ve siber güvenlik alanında insan kaynağının geliştirilmesine ilişkin kararlar alacak.

BAZILARI kurulacak

Kurulun yanı sıra Siber Güvenlik Başkanlığı da oluşturulacak.

Cumhurbaşkanlığı, kritik altyapı ve bilgi sistemlerinin siber dayanıklılığının artırılması ve siber saldırılardan korunması için çalışmalar yapacak. Ayrıca siber saldırıların tespiti, olası saldırıların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetler de yürütülecek.

Siber Güvenlik Başkanlığı, Siber Olaylara Müdahale Ekibini (SOME) kuracak ve denetleyecek.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile kritik kamu hizmetlerinin siber güvenliğinin sağlanması için gerekli altyapıyı oluşturacak veya oluşturacaktır.

Cumhurbaşkanlığı, siber olaylara maruz kalanlara yerinde veya uzaktan siber olaylara müdahale desteği verebilecek ve siber uzayda bulunan veya elde edilen veri, görüntü veya log kayıtları aracılığıyla saldırıların izlerini takip edebilecek.

Cumhurbaşkanlığı, görev alanına giren konularda uluslararası kuruluşlarla ve ülkelerle ilişkileri sürdürecek, bilgi alışverişinde bulunabilecek ve Türkiye'yi temsil edecek.

Cumhurbaşkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi sistemleri ile kritik altyapılarda kullanılacak ve siber güvenliğe etkisi olan yazılım, donanım, ürün ve hizmetleri kullanımdan önce sertifikalandıracak.

Başkanlık, göreviyle ilgili olarak gerekli gördüğü hallerde, kanunun uygulama kapsamına giren tüm iş ve işlemleri denetleyebilir ve bu amaçla yerinde inceleme yapabilir.

Cumhurbaşkanlığı personeli, yetkili ve sertifikalı bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim firmaları denetim yapmaya yetkili olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapılardaki denetimler Cumhurbaşkanlığı personeli tarafından gerçekleştirilecek veya eşlik edecek.

Siber güvenliğe ilişkin yasa teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülduktan sonra TBMM Genel Kurulu gündemine girecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu