Güncel Haberler

Macron, Başbakan Attal’ın istifasını kabul etti

Hükümetin 30 Haziran ve 7 Temmuz erken genel seçimlerinde kurduğu “Hep Birlikte Cumhuriyet İçin” ittifakının yenilgiye uğramasının ardından Macron'un kabinesi ilk kez Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nda toplandı.

Toplantının ardından Macron'un bu akşam Attal'ın istifasını kabul edeceği konuşuldu.

Elysée tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gabriel Attal'ın bugün sunduğu hükümetin istifasını kabul etti.” Attal ve hükümetin diğer üyelerinin, yeni hükümet atanıncaya kadar ülkenin genel işlerini yönetmeye devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, bu sürecin bir an önce tamamlanabilmesi için cumhuriyet yanlısı siyasi güçlerin, Fransız halkına hizmet edecek proje ve girişimlerde birlikte çalışması gerektiği vurgulandı.

Macron'un bu adımıyla erken genel seçimlerde seçilmiş 17 bakan yasama faaliyetlerine katılabilecek.

İlginçtir ki Fransa cumhurbaşkanı, yeni Parlamentonun 18 Temmuz'da yapılacak ilk Genel Kurulundan 2 gün önce Attal ve kabinesinin istifasını kabul etti.

Seçim yenilgisinin ardından istifa

6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde iktidardaki Rönesans partisinin yenilgisinin ardından Macron, 9 Haziran'da TBMM'yi feshederek ülkede erken seçim sürecini başlattı.

Bir aydan kısa süre içinde yapılan genel seçimlerde 5 yıl boyunca 577 yeni milletvekili adayı görev yapacaktı ancak hiçbir parti veya ittifak Meclis'te salt çoğunluk için gereken 289 sandalye sayısına ulaşamadı.

Seçim sürecinde anketlerde önde giden aşırı sağ ittifak, sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin ardından yarışı ikinci sırada tamamladı.

Solun beklenmedik zaferiyle sonuçlanan seçimlerde hakim kanat, 2022'deki önceki genel seçimlere kıyasla 90 civarında milletvekili kaybederek üçüncü sırada yer aldı.

Attal, ikinci tur genel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından 7 Temmuz akşamı Başbakanlık'ta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu seçimlerde temsil ettiğim siyasi grup bu gece çoğunluğu sağlayamaz. Cumhuriyetin geleneği ve ilkelerim gereği, yarın sabah istifamı Cumhurbaşkanına sunacağım.” dedi.

İstifasını ertesi gün Macron'a sunacağını belirten Attal, sözünü tuttu.

Macron, 8 Temmuz'da istifasını reddettiği Attal'ın “ülkenin istikrarı” için “şimdilik” görevine devam etmesini istiyordu.

Seçimi kazanan sol ittifakın başbakan adayı arayışı sürüyor

Yeni Halk Cephesi adı altında sol ittifakla seçimlere katılan sol ve çevreci dört parti, birkaç yıldır devam eden müzakerelerde henüz ortak bir başbakan adayı üzerinde anlaşmaya varamadı. bir hafta.

Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi birçok sol ittifak partisi başbakanlık için kadın adaylar sunsa da, Sosyalist Parti (PS) Bello'nun adaylığına karşı çıktı.

Aynı ittifakın ortaklarından aşırı sol parti Inflexible France (LFI), Tubiana ismine sıcak bakmadığı için Yeni Halk Cephesi'nde ortak başbakan adayı arayışı için görüşmeler başladı. Seçimler henüz sonuçlanmış değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş