Nefes alma zorluğuna dikkat – Sağlık Haberleri
Bir kişi rinoplasti ameliyatı geçirdiğinde, cerrah genellikle burnun yapısını yeniden şekillendirirken aynı zamanda burun içindeki septum gibi yapıları da düzeltebilir. Septum, burun boşluğunu iki kısma ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan bir yapıdır. Eğri veya kırık bir septum nefes almayı zorlaştırabilir.
Rinoplasti, burnu yeniden şekillendirmeyi veya nefes alma bozukluklarını düzeltmeyi amaçlayan cerrahi bir işlemdir. Yüzümüzde ilk görünen organımız olan burun, yüzün en belirgin yapısıdır. Rinoplasti, tek bir küçük değişiklikle kişinin görünüşünü önemli ölçüde değiştirebilir. Burnun yüz yapısıyla uyumlu olmaması bazı kişilerde başta özgüven sorunu olmak üzere pek çok soruna neden olur. Ayrıca burun içinin yeniden şekillendirilmesiyle sık görülen nefes alma sorunları da düzeltilebilir.
Rinoplasti iki farklı teknikle yapılır: açık rinoplasti veya kapalı rinoplasti.
Açık Rinoplasti: Burun deliklerine yapılan kesiler, burun direğinin orta kısmındaki küçük bir kesi ile birleştirilerek burun derisi kaldırılır. Bu nedenle burun kıkırdakları ve kemik yapıları ortaya çıkarılarak operasyon gerçekleştirilir. Burnun fonksiyonlarına veya burun yapısındaki bozukluklara göre gerekli işlemler yapıldıktan sonra cilt yerleştirilir, kesiler kapatılır ve operasyon tamamlanır.
Kapalı Rinoplasti: Kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Gravür dışarıdan görülmez. Burun tavanına ve burun içine gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kesiler kapatılır.
Ameliyat ortalama 3 saat sürmektedir ve hastanın 1 gece hastanede kalması gerekebilmektedir.
Öpücük. Haşim Aydın, şunları söyledi: ”Ameliyat sonrasında hastanın başının kalp seviyesinden yüksekte yatması ödemin önlenmesi açısından önemlidir. Ameliyat sonrasında genellikle şiddetli bir ağrı olmaz ve ağızdan alınan ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilir. “Ameliyat sonrası burnun tamamen iyileşmesi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1 yıl kadar sürüyor” dedi.