Güncel Haberler

Yemen'deki Husiler, 30 milyon dolarlık ABD MQ-9 İHA'sını düşürdüklerini iddia etti

Husi askeri sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu İHA'yı Yemen'in Marib kenti üzerinde düşürdüğünü söyledi.

REKLAM

Yemen'in en kalabalık bölgelerini kontrol eden Husiler, ABD ordusuna ait multimilyon dolarlık MQ-9 tipi silahlı insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü iddia etti.

Husi askeri sözcüsü Yahya Seri, Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu İHA'yı Yemen'in Marib kenti semalarında düşürdüklerini söyledi.

Seri, İHA'nın saldırı görevi sırasında Husi hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu söyledi.

MQ-9 insansız hava aracının multi milyon dolarlık bir gözetleme uçağı olduğu biliniyor. Amerikan dergisi Forbes, bu İHA'nın değerinin 30 milyon dolar civarında olduğunu yazdı.

Öte yandan ABD'li yetkililer, Associated Press (AP) haber ajansına yaptıkları açıklamada, suçlamadan haberdar olduklarını ancak İHA'larının Yemen üzerinde vurulduğuna dair “herhangi bir haber almadıklarını” söyledi.

İran destekli militan grup, İHA'yı düşürdükleri iddiasını destekleyecek herhangi bir görüntü yayınlamadı. Ancak bu tür materyaller günler sonra ortaya çıkabilir.

ABC News'in aktardığı bilgiye göre Husiler, 2014 yılında Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçirdiklerinden bu yana MQ-9 İHA'larını birçok kez düşürdü.

Ancak 7 Ekim 2023'te Gazze'deki savaşın yeniden başlaması ve İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırmasıyla bu haber katlanarak arttı. Husiler o zamandan beri Kızıldeniz koridorundaki ticaret gemilerini de hedef aldı. Husilerin 7 Ekim'den bu yana 80 ticari gemiyi füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldığı biliniyor.

Askeri sözcü Seri, önceden kaydedilmiş bir video mesajla SİHA'yı vuracaklarını söyledi. Ancak SİHA'yı nasıl düşürdüklerine dair ayrıntı paylaşmadı.

Seri, söz konusu mesajında ​​şunları kaydetti: “Husiler, mazlum Filistin halkının zaferi ve aziz Yemen'imizin savunulması için cihatçı misyonunu sürdürüyor.”

MQ-9 SİHA'lar 15.240 metre yüksekliğe ulaşabiliyor ve 24 saate kadar sürekli uçuşta kalabiliyor.

Bu araçlar yıllardır hem ABD ordusu hem de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından uçuruluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom