Güncel Haberler

Sağlıklı beslenme için tercih edebileceğiniz 7 pirinç türü! – Son Dakika Yaşam Haberleri

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel gıda maddesi olan pirinç, 100'den fazla ülkede yetiştiriliyor ve buğday ve mısırla birlikte insanların tükettiği kalorinin %40'ını sağlıyor. Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar açısından zengin olan pirincin besin içeriği ve kalitesi bakımından farklılık gösteren 110.000'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bazı pirinç türleri, daha yüksek lif, protein ve antioksidan içeriğiyle diğerlerinden daha fazla besinsel fayda sağlayabilir. Kuyu, Çok yönlü beslenme sağlamak için tüketebileceğiniz bazı besleyici pirinçler nelerdir? İşte Sağlıklı beslenme için seçebileceğiniz 7 çeşit pirinç…

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TERCİH EDEBİLECEĞİNİZ 7 PİRİNÇ ÇEŞİTİ

1. Zenginleştirilmiş Beyaz Pirinç:

Güçlendirilmiş beyaz pirinç dünyada en çok tüketilen pirinç türüdür. Kahverengi pirinç gibi kahverengi pirinç genellikle daha sağlıklı bir seçenek olarak lanse edilirken beyaz pirinç, tadı, uzun raf ömrü ve pişirme kolaylığı gibi faktörler sayesinde popüler olmaya devam ediyor. Kahverengi pirincin aksine, beyaz pirinçte tohum ve kepek katmanları çıkarılarak nişastalı endosperm bırakılır. Zenginleştirilmiş pirinç, kahverengi pirince göre daha az lif ve protein içermesine rağmen B vitaminleri ve demir gibi vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiştir. Bir fincan pişmiş, zenginleştirilmiş, orta taneli beyaz pirinç; 242 kalori, 4,43 gram protein, 53,2 gram karbonhidrat, 0,558 gram lif, demir için günlük ihtiyacınızın %15'i, selenyum için günlük ihtiyacınızın %25'i, tiamin için günlük ihtiyacınızın %26'sı ve folat için günlük ihtiyacınızın %1'i 45 içerir .

2. Kırmızı pirinç:

Ceviz tadı ve hoş kokulu aromasıyla bilinen kırmızı pirinç, çoğunlukla Tayland, Butan ve Güney Fransa'nın Camargue bölgesinde yetiştiriliyor. Ayrıca Kaliforniya'daki Sacramento Vadisi'nde de üretilmektedir. Diğer pigmentli pirinçler gibi kırmızı pirinç de yüksek miktarda antosiyanin ve diğer antioksidanları içerir. Bazı kırmızı pirinç çeşitleri özellikle demir ve çinko açısından zengindir. Kanda oksijeni taşıyan hemoglobinin oluşumu için demir gereklidir; Çinko, bağışıklık fonksiyonunda ve yara iyileşmesinde kritik bir rol oynar. 45 gramlık kuru kırmızı pirinç porsiyonu; 160 kalori, 4 gram protein, 37 gram karbonhidrat ve 1,98 gram lif içerir.

3. Yabani pirinç:

Zorlu yetiştirme süreci ve diğer tahıllarla karşılaştırıldığında daha yüksek üretim maliyetleri nedeniyle yabani pirinç, genellikle kahverengi pirinç veya beyaz pirinç gibi daha ucuz seçeneklerle karıştırılır. Yabani pirinç bir tam tahıl türüdür ve bir çalışmada 11 yabani pirinç örneği analiz edilmiş ve antioksidan aktivitesinin beyaz pirinç kontrolüne göre otuz kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu yabani pirincin yüksek düzeyde antioksidan içerdiğini kanıtlıyor. Bir fincan pişmiş yabani pirinç, 166 kalori, 6,54 gram protein, 34,9 gram karbonhidrat ve 2,95 gram lif sağlar.

4. Kahverengi pirinç:

Kahverengi pirinç, rafine edilmemiş yapısıyla öne çıkan ve tam tahılı içeren bir tam tahıl türüdür. Rafine edilmiş tahılların aksine kahverengi pirinç, tohum ve kepek katmanlarını korur. Tahılın dış tabakası olan kepek antioksidanlar, B vitaminleri ve lif içerirken, tohumda B vitaminleri, sağlıklı yağlar, mineraller ve bazı proteinler bulunur. Uzmanlar tahıl tüketimimizin yarısının tam tahıllardan oluşmasını öneriyor. Bol besin içeriğine ek olarak tam tahılları dengeli bir beslenmeye dahil etmek sağlıklı sindirimi destekler, kilo yönetimine yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Bir fincan pişmiş uzun taneli kahverengi pirinç; 248 kalori, 5,54 gram protein, 51,7 gram karbonhidrat ve 3,23 gram lif sağlar.

5. Mor Pirinç:

Mor pirinç, iki farklı formda bulunan kahverengi pirinç çeşididir: uzun taneli pirinç ve yapışkan pirinç. Önemli antosiyanin içeriği nedeniyle hem araştırmacıların hem de tüketicilerin artan ilgisini görmektedir. Mor pirincin faydalı etkilerine ilişkin araştırmalar çoğunlukla in vivo ve in vitro çalışmalarla sınırlı olsa da, mor pirinç ekmeği tüketiminin, beyaz pirinç ekmeği tüketimine kıyasla tokluk kan şekeri ve insülin düzeylerinde azalmaya neden olduğu gözlemlenmiştir. Çeyrek bardak kuru aromatik kahverengi kahverengi pirinç; 140 kalori, 5,98 gram protein, 30 gram karbonhidrat ve 1,98 gram lif içerir.

6. Arborio Pirinci:

Adını Piedmont'taki bir kasabadan alan Arborio pirinci, oval şekli ve süt beyazı görünümüyle dikkat çekiyor. Pişirme sırasında önemli miktarda nişasta açığa çıkaran ve kremsi risotto benzeri bir doku oluşturan yüksek amiloz içeriğiyle ünlüdür. Arborio pirinci, karakteristik beyaz nokta ile karakterize edilen orta taneli bir pirinçtir ve diğer orta taneli pirinç çeşitlerinden daha yüksek protein içeriğine sahiptir. Aynı zamanda tatları absorbe etme konusunda da büyük bir yeteneğe sahiptir. Çeyrek bardak kuru Arborio pirinci; 160 kalori, 3 gram protein, 35 gram karbonhidrat ve 0 gram lif sağlar.

7. Siyah Pirinç:

Kahverengi pirinç, siyah pirinç ve kırmızı pirinç de dahil olmak üzere kahverengi pirincin ötesinde çeşitli renkler sunar. Siyah pirinç, imparatorların bir zamanlar tüketimini kısıtladığı için “yasak pirinç” olarak biliniyor. Anavatanı Japonya olan siyah pirinç, koyu morumsu siyah rengini yüksek antosiyanin içeriğine borçludur. Antosiyaninler yaban mersini ve kırmızı lahana gibi renkli gıdalarda bulunan antioksidanlardır ve kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı korunmada önemli rol oynarlar. Araştırmalar siyah pirincin antioksidan aktivite açısından kahverengi, kırmızı ve mor pirinçten üstün olduğunu gösteriyor. Üçte iki fincan kuru uzun taneli siyah pirinç porsiyonu; 170 kalori, 4 gram protein, 39 gram karbonhidrat ve 2 gram lif sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
handycasinozone.com freebetstake.com