Prof. Dr. Naci Görür fay hatlarını işaret ederek açıkladı: Uykularımı kaçırıyor!
Sismik bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de kendisini korkutan fayları anlattı ve Doğu Anadolu’da deprem tehlikesi olan şehirlere işaret etti.
Görür, Halk TV’nin canlı yayınına şunları söyledi: “O bölge gerçekten uykularımı kaçırıyor. Bunun nedenini harita üzerinde açıklamak isterim.”
LİSTELENEN RİSK ALANLARI
Görür, söz konusu fay hatlarında en az 7,4 büyüklüğünde deprem riskinin bulunduğunu belirterek; Kuzey Anadolu Fayı dikkat çekti. Profesör. Naci Görür uyardı: “Bingöl-Karlıova, Nazımiye, Ovacık ve çevre bölgeler büyük tehlike altında.”
Görür şunları söyledi:
“Burası Bingöl Karlıova. Kuzey Anadolu Fayı buradan gelip buraya düğümleniyor. Bu muhteşem Kuzey Anadolu Fayı… 1600 kilometre uzunluğuyla dünyanın en aktif faylarından biri. Ülkemizde her zaman büyük depremler oluyor. Karlıova’dan başlayıp 6 Şubat’ta Hatay’a gelen ve en son depremleri üreten Doğu Anadolu fayıdır. Bakın, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki bu kısım Yedisu Fayı dediğimiz faydır. Fay uzun süredir deprem üretmiyor. Stres biriktiriyor. Buradaki son deprem 1784’te oldu. Burada her 250 yılda bir deprem oluyor. Bu yıla 250 yıl da eklersek bugünlere geliyoruz. Sadece ben değil, aynı zamanda Uluslararası sismologlar burada deprem bekliyorlar.Bu yazılı ve çizili.Erzincan-Karlıova arası kırılacak.Erzincan’da hem 1982 hem de 1939 depremleri stresliydi.ve burası henüz kırılmamış. en az 7,4 büyüklüğünde deprem riski var. Bu bir, ikincisi ise Ovacık fayı. Ovacık fayı da büyük depremler nedeniyle stres altında olabilir. Ya da diyelim ki 1982 Erzincan depremiyle stres seviyesi değişti, bu yavaş bir kusur… Yani çok yavaş stres oluşturuyor. Yani her birkaç bin yılda 7’den fazla deprem üretecek bir faydır. Buradaki son depremi bilmiyoruz. Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama aklımızda bir soru var. Üçüncüsü ise Nazimiye fayı… Nazimiye fayının ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz. Hadi buraya gelelim. İşte Karlıova-Bingöl arası. Yine en çok korktuğumuz kısım. Doğu Anadolu Fayı’nın en uç kısmı. Burası aynı zamanda son depremlerden kaynaklanan stresi de birikmiş olabilir. Şimdi Tunceli bunların ortasında yer alıyor. Pülümür burada alttadır. Biz yer bilimciler olarak bu ülkenin çocukları olarak; Halkımızı, devletimizi ve yerel yönetimlerimizi uyarmalıyız. Gece yatarken bunu düşünüyorum. Her gece sabah kalkıyorsunuz ve burada deprem olmuş olabilir. Bu neden olabilir? Bilimsel deliller var. Dediğim gibi 1982-1939 yılları arasındaki son depremlerde burası yıkılmadı. Birikmiş gerilim, kayaları kırabilecek kuvvetin burada birikmiş olması anlamına geliyor. “O kuvvet kayaları parçaladığında burası büyük bir çarpışmayla kırılacak ve deprem üretecek.”